понеделник, 24 декември 2007 г.

Примерен договор за наем

ДОГОВОР ЗА НАЕМ

Днес, ......................... 199... г., в гр. .................................,
се сключи настоящият ДОГОВОР ЗА НАЕМ между:
...............................................................................................................................................
..............................................................................................................................................,
наричан накратко Наемодател, от една страна,
и от друга страна:
...............................................................................................................................................
..............................................................................................................................................,
наричан накратко Наемател.

СТРАНИТЕ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА СЛЕДНОТО:


I. ОБЩИ УСЛОВИЯ ПО ДОГОВОРА
1. (1) Наемодателят предоставя на Наемателя за временно и възмездно ползване ..............................................................................................................................................., наричана по-долу за краткост ВЕЩТА, срещу което Наемателят се задължава да заплаща наемната цена по реда и условията, указани в настоящия договор. (1)
(2) Неразделна част от настоящия договор съставлява протоколът за предаването на наетата вещ, подписан между страните. (2)
(3) Наетата вещ ще се използва от наемателя по следния начин: .........................................................................................................................................................

2. (1) Наемодателят предоставя на Наемателя ВЕЩТА срещу наемна цена в размер на .............................................. месечно. (3)
(2) Наемните вноски за първите ............... месеца ще бъдат заплатени авансово от Наемателя в срок от .......... дни след датата на сключване на настоящия договор. (4)

3. (1) Наемните вноски се изплащат не по-късно от ..................... число на месеца.
(2) Плащането се извършва ....................................................................................... (5)
(3) Наемодателят дава разписка за получената наемна вноска, в която се отразяват: начина на плащане, датата на плащането, точната сума и евентуалните прихващания на извършени плащания от Наемателя срещу наемната цена.
(4) При забава от страна на Наемателя при плащането на наемната цена, той дължи неустойка в размер на ............... % от дължимата сума за всеки просрочен ден.

4. (1) Настоящият договор се сключва за срок от ............... години, считано от датата на подписването му между страните. (6)
(2) Ако след изтичането на наемния срок по предходната алинея Наемателят продължи да ползва наетата вещ със знанието и без противопоставянето на Наемодателя, договорът се счита за продължен като договор за наем за неопределен срок. (7)


II. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА НАЕМОДАТЕЛЯ
5. (1) Наемодателят е длъжен да предостави вещта, предмет на настоящия договор, във вид и състояние, които отговарят на ползването, за които е наета. (8)
(2) Той е длъжен да уведоми Наемателя за скритите недостатъци на вещта, особено за тези, които са опасни за неговото здраве или за здравето на лицата от неговото домакинство.

6. (1) Наемодателят е длъжен да обезпечи несмущаваното ползване на наетата вещ, като при евентуални претенции от трети лица по отношение на вещта, всички разходи по съдебни процеси, юридически услуги и др. подобни се поемат от него. (9)

7. (1) Наемодателят е длъжен да поддържа вещта в състояние, което отговаря на предназначението и, поемайки разноските за всички повреди, които не са причинени виновно от наемателя или от лица от неговото домакинство и са извън кръга на повредите и похабяването на вещта свързани с обикновеното й употребление. (10)

8. (1) Наемодателят има право да получава в уговорените срокове наемната цена.
(2) Той има право след изтичането срока на договора да получи вещта във вида, в който я е предал, като се вземе предвид нормалното изхабяване.

9. (1) Наемодателят няма право до нотариалното вписване на настоящия договор да се разпорежда с вещта. (11)
(2) Той няма право да обезпечава свои или чужди задължения, които стават изискуеми преди изтичането на срока на договора за наем, учредявайки ипотека (залог) върху вещта, обект на този договор. (12)
(3) Наемодателят няма право да сключва договори, с които да отстъпва ползването на вещта, обект на този договор, на други лица, преди изтичане срока на настоящия договор. (13)

III. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА НАЕМАТЕЛЯ
10. (1) Наемателят е длъжен да изплаща наемната цена в уговорения размер и по указания с договора ред. (14)
(2) Той е длъжен да заплаща всички разходи, свързани с обикновеното ползване на вещта (такси за електро- и топлоенергия, вода, смет и др.), както и разходите за обикновени текущи ремонти и поправки на повреди, които са следствие на обикновеното употребление на вещта.
(3) Наемателят е длъжен да предупреждава Наемодателя за посегателствата върху наетата вещ от страна на трети лица. (15)
(4) Наемателят е длъжен да върне наетата вещ след изтичане на наемния срок. (16)

11. (1) Наемателят има право да си служи с вещта.
(2) Наемателят има право да прихваща срещу наемната цена разходите, които е направил за поправки на вещта извън тези по т. 10, ал. 2 и които Наемодателят не е отстранил своевременно.(17)
(3) Той може да пренаема вещта, обект на настоящия договор само със съгласието на Наемо-дателя. (18)
(4) Извършването на реконструкции, преустройства и подобрения на наетата вещ могат да се извършват само със съгласието на Наемодателя, изразено в писмена форма. (19)

IV. НЕУСТОЙКИ, ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
12. (1) При неизпълнение на задълженията по т. 9 Наемодателят дължи неустойка в размер на .............................................................................................................. (20)
(2) При евентуално отстраняване от трето лице на Наемателя от вещта преди изтичането на срока на настоящия договор, Наемодателят дължи неустойка в размер на ......................... (21)
(3) Наемателят дължи обезщетение за вредите, причинени през време на ползването на вещта от него, лица от неговото домакинство, негови служители или пренаематели, доколкото тези вреди не се дължат на причина, за която той не отговаря.

V. ИЗМЕНЕНИЯ, ПРЕКРАТЯВАНЕ
13. (1) Настоящият догвор може да бъде изменен или допълнен само по взаимно съгласие между страните, изразено в писмена форма, представляващо неразделна част от договора.
(2) Когато изменението засяга срока на договора, то трябва да бъде вписано съгласно условията на този договор.

14. (1) Настоящият договор се прекратява при:
- изтичане на срока;
- взаимно съгласие между страните, изразено в писмена форма;
- последователно неплащане на ............................................. наемни вноски от Наемателя, със седемдневно писмено предизвестие от Наемодателя.

VI. ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ
Чл. 15. (1) Настоящият договор следва да бъде вписан нотариално в срок до ................................ като разходите по вписването са за сметка на ......................................................................................... (22)

Чл. 16. (1) За неуредените в договора въпроси се прилагат разпоредбите на общото гражданско законодателство на Република България.

Настоящият договор се състави и подписа в ............. еднообразни екземпляра.


НАЕМОДАТЕЛ: .......................... НАЕМАТЕЛ: ................................

Няма коментари: