четвъртък, 29 ноември 2007 г.

Електронен подпис и електронен документ

Електронния подпис и електронния документ най-подробно са уредени в Закона за електронния документ и електронния подпис.Този закон урежда електронния документ,електронния подпис и условията и реда за предоставяне на удостоверителни услуги.Този закон не се прилага относно сделки,за които законът изисква квалифицирана писмена форма,и когато държането на документа или на екземпляр от него има правно значение(ценни книги,товарителници и други)
Електронното изявление е словестно изявление, записано върху магнитен,оптичен или друг носител,който дава възможност да бъде възпроизведен.Писмената форма се смята за спазена,ако е съставен електронен документ.
Електронен подпис е всяка информация,която е свързана с електронно изявление по начин съгласуван между автора и адресата,достатъчно сигурен с оглет нуждите на оборота,който разкрива самоличността на автора,разкрива съгласуването на автора с електронното изявление и защитава съдържанието му от последващи промени.
Електронният подпис има значение на саморъчен подпис,освен ако титуляр или адресат на електронното изявление е държавен орган или орган на местното самоуправление.Никой освен автора няма право на достъп до данните за създаване на електронния подпис.
Усъвършенстван електронен подпис е преубразувано електронно изявление, включено, добавяно или логически свързано със същото електронно изявление, преди преобразуването.Преобразуването се извършва чрез алгоритми,включващи използването на частния ключ на асиметрична криптосистема. Никой освен автора няма право на достъп до частния ключ.
Доставчик на удостоверителни услуги могат да бъдат лица които издават удостоверения и води регистър за тях.Отношенията между доставчика на удостоверителни услуги и титуляра се уреждат с писмен договор.Електронният подпис се използва за удостоверяване на услуги като съдържа наименованието, адреса, ЕГН-то на доставчика на удостоверителни услуги.
Доставчикът на удостоверителни услуги води електронен регистър, в който публикува удостоверението за своя електронен подпис.
Регулирането и контроли се извършва от Комисията за регулиране на съобщенията.Тя има следните правомощия:
· -осъществява контрол над доставчиците на удостоверителни услуги относно надежността и сигурността на удостоверителните услуги;
· -одобрява наръчниците за потребителите и предписваните процедури за сигурност;
· -разработва, съгласува и предлага за приемане от Министерския съвет пректи на наредбите по този закон.
Комисията за регулиране на съобщенията има следните правомощия:
· регистрира доставчиците на удостоверителни услуги
· отказва регистрирането на доставчици на удостоверителни услуги, когато те не отговарят на необходимите изисквания
· заличава регистрацията на доставчиците на удостоверителни услуги
При подаване на изявление за регистрация като доставчик на удостоверителни услуги заявителят представя актуално удостоверение за вписване в търговския регистър, застрахователна полица, правилата за издаването на удостоверението, процедурите за сигурност.
Защитата на личните данни, събрани от доставчиците на удостоверителни услуги за нуждите на извършваната от тях дейност, и защитата на водените регистри се уреждат със закон.

Няма коментари: