неделя, 25 октомври 2009 г.

Семейно и наследствено право (ЮЗУ) Теми 54-60

Въпрос № 54.
Отказ от наследството
Наследникът, който е предвиден към наследяване може да се откаже от наследство. Отказването от наследяване е:
-едностранно волеизявление;
-формален писмен акт -трябва да бъде направен чрез заявление до РС, в района на който е открито наследството. Вписва се в предназначената за това книга която се води в РС. Изисква се заявлението (подписът в него да е нотариално удостоверен) – изискване в практиката.
Невписания отказ не произвежда действие.
-отказът трябва да е изричен с последици на отказ се ползува и неприемането на наследство. Отказът от наследство на непълнолетни наследници се допуска само ако е очевидна тяхната полза и с разрешение на РС.
Отказът произвежда действие от датата на вписване. Ако от датата на заявлението до датата на вписване наследството е прието, отказът е недействителен. Когато наследник се откаже от наследство се счита ,че никога не е бил наследник Той не може да оттегли своя отказ. Наследникът гyби всички облаги, но се освобождава от всички тежести, с които е обременена наследството
Частта на отказалия се наследник уголемява частите на другите наследници. Останалите наследници са :
- oт същия ред;
-при запитване от същото коляно;
Когато лреживелия съпруг наследява е децата на починалия имат равни части. Ако децата се откажат тяхната част преминава към следващия ред наследници и към преживелия съпруг, а не единствено към негo /Ц.Ц. не с така/.
Наследниците кон ю получават дела на отказалият се сънаследник, не мoгат да отхвърлят уголемнването щом са приели вече другата част от наследството - те приемат този дял като полагащ им се по закон. При универсално завещание в полза на две и повече лица отказът на едно от тях уголемява дялове на всички останали наследници но закон или завещание. Ако завещателя е посочил ведно или повече липа. които да придобият наследството, ако наследникът се откаже от Hero при обикновена субституция частта на отказалият се преминава към указаното в завещанието лице Дори отказал се от наследство наследник може да получи направения в негова полза завет.
Отказът трябва да е чист: (иначе води до недействителсност)
- без модалисти;
-нито да бъде частичен;
-не може да е засегнат от недостатъци (насилие, заплашване, измама)
- не се допуска оспорване на отказа поради грешка Отказ в полза на трето лице- не може. И отказа и приемането - след откриване на наследство.
Отказът може да бъде унищожен:
_ по сьдебен ред с иск на кредиторите на наследника, когатo са нарушени техните интереси; :
_ чрез предявяване на иск за делба на наследство предявен от отказалия се от наследство
и в хода на производството да се призове на нищожността.
Искът за унищожаване може да се предяви в 1 г срок от унищожаването му, но не по-късно от 3 г след отка.

Въпрос № 55.
Наследствена трансмисия
Когато преди да упражни правото си за приемане на наследство или преди да се е отказал от нeгo. Наследникът почине неговото право (ако нe с noraceно) може да бъде упражнена от наследниците му. Те мoгaт да приемат или да се откажат от наследство. Това преминаване на правота за приемане или отказ от наследство се нарича наследствена трансмисия .
Правото да приеме или откаже наследство е имуществено право и може да се наследява всеки от наследниците може да приеме наследство, само ако преди това приеме първо тона на наследатeля си.
Например:наcnедника Б не може да се откаже от наследството на баща си А , починал преди дядото Х, а да приеме наследството на дядото Може обаче, да приеме наследството на А, а да се откаже от това на х.
Наследствената трансмисия е недопустима при едновременна смърт на наследник и наемодател. Ако наследникъ А е починал преди наследодателя Х или е обявен за недостоен при откриване на наследството на Х. А се замества от унищожения Б. Преживелия съпруг не наследява Х
Koraтo Д е починал след Х съпругът Д по трансмисии конкурира внука Г и получава ½ или 2/3 от наследствата. полагащо се на А в зависимост от продължителността на брака, а др. част отива в полза на Г.
Когато А е починал преди Х наследството преминава по право на заместване към внуга Г на неговия брат Б при положение, че Б и В са починали. Преживелият съпруг Д не получава нищо. Разликата между наследствена трансмисия и наследяване по право на заместване.
Наследяване по право на заместване. Това е право на наследника на едно лице починало преди откриване на наследството или недостойно да наследява. да встъпи в правата които това лице е имало допуска се само всички низходящ по права линия и на братята и сестрите, техните деца и внуци (преживелия съпруг не наследява) само при наследяване по закон.


Наследствени трансмисия
Призования да наследява, умре след откриване наслeдcтвoто но преди да е изявил волята си относно приемането на наследството наследяват:
Децата на поличалия други низходящи, родителите, братя и сестри, техните низходящи роднини по съребрена линия до 6-тa стенен включително и при наследяване по закон при наследяване по завещание.

Въпрос № 56
Отношения между сънаследниците – наследствена общност
С приемане на наследството, имущественото право и задължения преминават към наследниците. Преминаването произвежда действие от откриване на наследството.
Когато за наследство са призовани повече лица между тях се установява наследствен имуществена общност (всеки наследник участва със съответна идеална част).
Вън от НИО остават делимите наследствен задължения или вземания. Които се различава между отделните наследници по равно. Между наследниците възниква ........................ на собственост във връзка с управлението. наследяването на НИО Имотите в НИО се управляват в зависимост от решението на съсобственост, имащи повече от ½ от НИО.
Ползите и тежестите разпределят се между сънаследниците съразмерно с техния дял. Bce наследник може да си служи с общото имущество по предназначение, като не пречи на другите наследници да упражняват правата си.
Разноските необходими за запазване на НИО различават между наследниците съобразно дяловете им.
Временното разпределяне на НИО между наследниците за:
-не прекратява НИО
-урежда ползуването нa общия имот
-не се иска определена форма
-отредените за съответен наследник имоти се упражняват само от него
-може да се направи и от съда по делбено производство.
Koraтo някой от наследниците си послужи със съответния имот за задоволяване на лични нужди той дължи обезщетение на останалите за попзване от която ги е лишил, .
Нововъведения в НИО: увеличение н стойността на НИО разходите са задължителни за всички сънаследници. Наследник извърши. подобрения може да иска от другите наследнци сумата, която се приспада на техните дялове
Разпореждане с наследствено имущество приемане на наследството наследниците става собственици на наследеното имущество и Moraт да се разпореждат с нero. Законът допуска наследник да извърши продажбата на наследство като цял така се прехвърля една съвкупност от прав задължения. договорът за прехвърляне на наследство се извършва писмено, а подписите на договарящите се трябва да са нотариално заверени. За да се прехвърли наследствено право необходимо е наследството да е открито.
По време на НИО всички предмети влизащи в нея е съсобственост на всички наследници и всеки от тях има идеална част от собствеността на всяка вещ/. Докато съществува НИО разпореждането,
Е реално опред. Предмети от някои наследник е недействително. Тези актове придобиват сила, ако при делба на НИО тези предмети се падат в дял на този наследник.
Прекратяване на НИО чрез делба на наследството. Преди да се раздели наследството всеки сънаследник трябва да внесе в наследството това, което дължи на наследателя + това, което дължи на останалите сънаследници във връзка със съсобствеността между тях. Ако това не се извърши сънаследниците, които имат право да го искат получават в дела си част от наследственото имущество равно на стойността на дължимото. Това на практика не се прави а споровете се уреждат произв. По сметки, които наследниците имат еди спрямо npyr във връзка с НИО. Дарението поначало не се привнася, освен ако има изрична уговорка от дарителя Ако липсва уговорка дарението остава безвъзмездно в полза на надарения .

Въпрос № 57
Отношения между сънаследници и трети лица.
Отговорност за задълженията и заветите.
Права на наследниците: При наследствено правоприемство наследниците придобиват правата, които наследателя е имал с изключение на личните му/. Това са правата, които преминава, по наследство. За осъществяване на тези права наследниците Moгaт да упражнят -искове
·иск за връщане на наследствен имот, които трети лица държат;
-иск към наследниците на наследателя за заплащане на наследствено вземане;
-иск за наследство -това е иск на наследника срещу трето лице, което държи в свое владение наследствени вещи. като оспорва на ищеца качеството на наследник Той се предявява когато има спор относно произхода на претендиращия за наследник, когато се оспорва извършено осиновяване или универсално завещание в полза на определено лице; когато се повдига въпроса за недостойнство, за отпадане правото на наследство на съпруга поради прекратяване на брака.
Отговорност на наследниците за наследствени дългове и завети:
С приемане на наследството наследниците придобиват актива и пасива му /дългове на наследателя и задължения за изпълнение на
Завета/ Всеки един от наследниците отговаря съобразно дела, който получава. Отговорността обхваща всички задължения на наслеателя освен тези, които се погасяват със смъртта му.
Наследниците по право на заместване отговарят за задълженията на този когото заместват (задълж., които му се следват). Поначало отговаря с цялото си имущество. Отговорността може да се ограничи до размера на полученото наследство само ако бъде прието по опис или да се освободят от отговорност за задълженията на наследателя изцяло ако се откажат от наследство.
Делимите задължения-разпределят се между сънаследниците съразмерно с техните наследствени дялове, като от всеки може да се иска частта от задълженията, отговаряща на дела му.
Неделими задължения- всеки от сънаследниците отговаря за цялото му изпълнение. Изпълнителят го има право по пътя на peгpeca, да иска от останалите да му се издължат.
Солидарно задължение- което починалият е' поел съвместно с други лица. То се разделя между наследниците така, че всеки от тях отговаря солидарно със съдлъжниците на нследодателя, за частта от дълга, съразмерна на наследствения му дял.
Задължения обезпечени със залог или ипотска-\ залогът или ипотеката лежат върху цялата вещ или върху всички дадени в залога или ипотека вещи дори когато те са поделени между наследниците.
Принудително изпълнение срещу наследодателя- ако наследодателя умре след като е получил придобивката за доброволно изпълнение, но _преди да са извършени други изпълнителни, действия, съдебният изпълнител, преди да продължи действието си трябва да изпрати на наследниците нова придобивка за доброволно изпълнение.
Заветниците - не отговарят за задълженията на наследодателя освен ако им е завещан заложен или ипотекирaн имот.
Ограничаване в отговорността: -когато след приемане на наследството се открие завещание, наследника не е длъжен да удовлетвори заветите по него извън стойността на наследството или ако накърнят запазената му част. Той отговаря до размера на полученото наследство - наследникът приема наследството по опис, отговорен само до размера на полученото наследство. По правило наследникът по описът удовлетворява кредиторите на наследателя и заветниците по реда по които те предявят вземанията си.
Заветникът отговаря само до размера на получения за вот когатo останалото наследствено имущество не е достатъчно за изплащане на наследственото задължение заветът се намалява.
Определяне на имущество- по силата на наследството имуществото на наследателя се смесва с това на наследника. Целта е да се удовлетворят от наследеното имущество кредиторите на наследниците и заветниците преди кредиторите нa наследника. Предприема се когато пасивът на наследника е по-голям от актива му искът за отделяне може да се предяви срещу наследниците в 3 м. срок от приемане на наследството Срокът е преклузивен.
Недвижими имоти които влизат в двете имущества се отделят чрез вписване по общия ред
Движими вещи: -чрез молба до РС, която се вписва по реда за вписване на приемането се
отказва от наследство искът на някои от кредиторите ползва всички кредитори на наследството По закон - кредиторите и заветниците искали отделяне да бъдат предпочетени при овлетворяването преди тези които не са гo поискали.
При отделяне нa наследственото имуществото от един от наследниците, този от тях който не е приел наследството по опис, остава неограничен отговорник за задълженията и заветите на наследството и със своето лично имущество.
Кредиторите и заветниците които не са искали отделянето могат да искат удовлетворяване на вземанията си направо към личното имущество на наследника.

Въпрос № 58.
Делба на наследството -общи лопожения. Видова. Действия.
Koгaтo наследодателя е оставил само един наследник цялото наследство преминава в негова полза. Но когато има няколко наследници между тях
се създава имуществена общност и не могат да 1: прекратят тази общност посредством делба на наследствено имущество.
Делбата прекратява общността и превръща идеалните части на сънаследниците в реална собственост за всеки един от тях. делба може да иска всеки сънаследник, макар да има противно разпореждане на наследодателя или противна yrOBopKa между наследниците. Делба е недопустима само ако закона разпорежда друго и ако това е несъвместимо с предназначението на веща Наследника може да иска делба трябва да приеме откритото наследство. Правото да се иска делба не е ограничено със срокове За да бъде валидна делбата 8 нея трябва да вземат участие всички сънаследници иначе тя ще е недействителна. Не могат да искат делба сънаследници, на които са завещани конкретно определени имоти и сънаследници придобили имот до давност.
Видове - пълна -частична /част от наследствената общност обикновена- допълнителна - доброволна- съдебна.
Ако някои от сънаследниците са съгласни за тях може да бъде определен един общ дял. равен на сбора на личните им дялове- при наследство по право на заместване / наследници от 1-во коляно/
Съдебна делба: ,когато сънаследниците не постигнат съгласие относно разпределението на наследеното имущество, делбата се извършва от съда – Районни съд по местооткриване на наследството.
Производство - 2 фази.
1 фаза- всички действия от /подаване на молбатa/ предявянане на иска до постановяване на решението -наследника който иска извършване на делбата трябва да подаде писмена молба той трябва да установи, че наследодателя е починал, че лицата, които са посочени като страни са единствените негови наследници, (както и че имотите са останали от наследателя - става с удостоверение от общината или други писмени доказателства В първото съдебно заседание може да се иска включване на нови имоти или изключване на някои. Въз основа на установените факти съдът се произнася до допустимостта на делбата. В това решение съдът се произнася по въпросите между кои лица и за кои имоти ще се извърши тя както каква е частта на всеки от съделителите. Имотите чиято делба е допусната трябва да се индивидуализирани, като за движими вещи се посочи във владение на кого от съделителите са ако някой от тях не са налице, делба за тях нe се допуска. Може да се иска от наследника по чиято вина липсват пещите да заплати част или стойността им т. и ІІ фаза ІІ фаза-1 преглеждане на сметките между наследниците
2 -разпределяме на имотите, чиято делба е допусната -1·во касае се за сметките, които произхождат от права и задължения във връзка с открито наследство, което всеки наследник дължи на наследодателя и това, което дължи на другите наследници във връзка със собствеността между тях. Исканията за уреждане на смешно трябва да бъдат предявени в първо ю по делото заседание след влизане в сила решението за допустимост на делбата.
Те трябва да бъдат предявени в давностен срок 5 г от момента на предявяване на иска за делба. По всички предявени искания съдът се произнася с решение, което решение може да се обжалва.
Влизането в сила на решение има сила на присъдено нещо 2-ро разпределяне нa имотите- чрез дялове в Haтypa при образуване нa дяловете съдът трябва да се съобрази с влязлото в сила решение. Делбата в натура се извършва доколкото това е възможно приложима с при делба на еднотипни имоти. Имоти, които не могат да се поделят удобно те се предоставят за nублична продан Неравенството на дялове се изравнява с пари За да се избегне раздробявансто нa имоти законът нe допуска разделянето нa нивите на части по-малки oт 3 декара. ливади,с 2 декара; на лозята иовощните градини - по малки от 1 декар.
действие на делбата-конститутивно действие ­прекратява се имуществената общност между
съделителите и всеки от тях става изключителен собственик на това, което е получил в дял - правата които е имал върху общото имущество престават да съществуват.
Отговорност при съдебна свикция /отстарнение/, Отстарнението става със съдебно решение,
може и доброволно наследникът да отстъпи вещ, която му е дадена в дял. Ако някои сънаследниците претърпи съдебно отстранение известно имущество, постановено в неговия дял, не получава своята наследствена част. Поради това е необходимо той да бъде съответно обезщетени други наследници, за да не понасе сам загубата. Отговорността на съделителите е свързано с дяловете им.
Обезщетяванeто става със заплащане на стойността на имота, определена по време
На съдебното отстранение. Обезщетяването става със заплащане на стойността на имота, определена по време когато е изключено с уговорка в актът за делба или когато съделителя по своя вина го е претърпял. Законът предвижда учредяване на дела върху недвижим имот, оставени в Дела на онзи съделителите, които дължи допълване. За да произведе действията на ипотекататрябва да се впише от нотариуса.
Нищожност на делбата -когато е без участие от някои от сънаследниците- Koraтo е включен чужд имот в нарушение на ограничените разпоредби на ЗТСУ
-такава делба не произвежда дейстеие,
Унищожаемост
-при_измама:
Крайна нужда.
Може да бъде заздравена чрез потвърждение от наследника.
Действитeлната е делбата при извършването накоято е пропуснато някое имущество – може да се подели допълнително. Делбата не може да бъде оспорвана поради грешка – само когато някои от наследниците е увреден с повече от ¼ от стойността на дела му. Искът за унищожаване до г. от извършване на делбата. Унищожаване не се допуска око

Въпрос № 59.
Добровoлна долба.
Доброволната делба е договор, чийто съдържание се определя свободно от волята на страните /извършва се по съгласие от сънаследниците/. Доброволната делба на движим~
Движими имоти над 400 лв. и на недвижими имоти за да има сила, трябва де се извърши писмено и подписите на учасващите в нея лица да са нотариално заверени.
Необосновано е при извършване на нотариалната заверка, наследниците да предоставят удостоверение от общата за смъртта на наследателя, за характера на пазарната цена на наследниците, имот и предмет на делба. Въз основа на данните за цената на имота, се определя и държавна такса, коята съделителите следва да заплатят.
За да се завери нотариално, договора за доброволна делба на дворищно регулационен парцел с необходимо да се представи удостоверение от техническите органи на общината и официална скица – копие от застроителния план. Ако се касае до делба на сграда – удостоверение , че особените дялове и части отговарят на одобрен архитектурен проект.
Нотар. Удостоверяване на доброволна делба се се извършва от нотариуса 8респ. Районния съдия/. Делбата се счита извършена от момента в който подписите на с 8раните бъдат нотариално удостоверени. Формата на доброволна делба е от значение само за доказването й
, но и в действителносттa й. Преди нотариално удостоверяване тя представлява предварителен дoгoвop за доброволна делба.
Сънаследниците, извършили доброволна делба, трябва да да са дееспособни. Ако са недеспособни или отсъстващи за да имат сила спрямо тях , трябва да е предварително одобрена от районния съдия и правни действия и извършват по реда на чл. 3,5,8 ЗМ.
Съдът одобрява делбата след като установи, че тя е в явно полезна за недеспособните и отсъстващите. Въз основа на утвърждения от съда проект се съставя договора за делба, като подписите на лицата се задеряват нотариално. В случая одобрението за делбата от съда се изисква не за валидността и спрямо всички, участващи в нея, а за да има тя сила спрямо недееспособните, които са участвали в нея.
Доброволната делба може да се извърши и чрез съдебна спогодба, когато има образувано дело за делба в съда и сънаследниците чрез взаимни отстъпки разпределят помежду си наследственото имущество.

Въпрос № 60.
Делба, извършена от наследодателя прилепне

Обикновено делбата става след смъртта на наследодателя, тоест след откриване на наследството, и се извършва от самите наследници.
Но наследателя може и приживе да раздели имотите си между наследниците - с цел да предотврати спорове между наследниците след смъртта си да избегне евентуални съдебни процеси.
1 Делба -дарение – договор между наследодателя и наследниците му, чрез който наследодателя приживе безвъзмездно прехвърля имуществото си, като го разпределя поотделно на всеки едни наследник.
Участващите в дарението трябва да са способни да сключват договори когато тази делба се извършва от родителите и някое от децата е недееспособно, то се представлява от назначен от съда особен представител
Делбата - дарение на недвижим имот ,трябва да се извърши в нотариална форма. При движимото имущество-достатъчна е писмена форма с нотариапна заверка на подписите на страните Дарение на движими вещи и с представянето им. Дарението става задължителна от деня на изричното му приемане от всички наследници без изключение. Делбата – дарение притежава при извършването и. Делбата-дарение за бъдещо имущество с недействиетлна. По силата на изрична уговорка в дарствения акт, наследодателя може да запази правото си на ползване върху имота им върху част от него.
След смъртта на наследателя наследниците, които приживе на същия са приели дарението не могат да отхвърлят делбата и да искат извършването на нова. Те са станали собственици в момента на дарението.
2. Делба-завещание - различна от завета/· извършва се чрез едностранен акт на наследателя съгласието на наследниците не е нужно.
При делбата-завещание както и при завета. наследодателя прави разпореждане с определени имоти, но намерението му е да се разпредели цялото имущество между наследниците. В завещателния акт наследодателя маже да направи и завет в полза на някои от наследниците си, така че последния може да получи както дела си по делба, така и завета стига да не накърни запазената част на останалите наследници
Делбата по гази начин, като всяко завещание може да бъде отменена или изменена с ново завещание или нотариален изменена с нова завещание или нотариален акт.
Делбата – завещание произвежда дейстието си само след смъртта на наследателя. Наследниците не могат да искат извършването на нова делба.
Само ако някой от тях се откаже от наследственото си право отредения за него завещателен дял подлежи на нова делба между другите наследници.

Няма коментари: