вторник, 12 август 2008 г.

Мерки за процесуална принуда ( М П П)

1. Понятие за мерки :
Една от процесуалните гаранции на правото на защита е неприкосновеността на личността. Според чл.17, ал.1, НПК спрямо гражданите в НП-с не могат да се вземат мерки, които не са предвидени в НПК. Този член изисква всякаква процесуална принуда да бъде регламентирана в НПК. Уредбата на МПП е в раздел II от Главата за обвиняемия, т.к. най- често се прилагат за него.
2. Същност на МПП:Установени в НПК правила за поведение, целящи бързо и ефективно провеждане на НП-с. Те нямат санкционен характер. Те не са санкция за извършено престъпление от О. Само в определени хипотези МПП се явяват санкция за неправомерно процесуално поведение - МПП отстраняване от съдебна зала се налага напр., когато дадено лице не спазва реда в съдебната зала. Санкционен х-р има и замяната на една мярка за неотклонение с друга по-тежка. Но при всички положения МПП имат организационен х-р. МПП преследват чисто организационни цели.
3. Видове МПП:
1) Мерки за неотклонение-чл.56 и сл.- те най- често се прилагат.
2) Забрана за доближаване до пострадалия- чл.67
3) Забрана за напускане пределите на РБ- чл.68
4) Отстраняване на Обвиняемия от длъжност- чл.69
5) Настаняване в психиатрично заведение- чл.70
6) Принудително довеждане- чл.71
7) Мерки за обезпечаване на глоба,конфискация и отнемането на вещи в полза на държавата-чл.72
8) Мерки за обезпечаване на гражданския иск- чл.73
9) Отстраняване от съдебна зала- чл.267
4. Мерки за неотклонение. Обща характеристика. (МН)
МН се налагат само по отношение на Обвиняемия при всяко дело и се вземат с цел (чл.57) обвиняемият да не се укрие, да не извърши ново престъпление или да не осуети привеждането на присъдата в изпълнение. (организационен х-р)
Индивидуализация-МН, както и всички МПП, се индивидуализират. В чл.56, ал.3 и в чл.61, ал.2, НПК са посочени критериите, от които съответният орган, определящ МН или МПП, се влияе. чл.56/3:
- степента на обществена опасност на престъплението;
- доказателствата срещу обвиняемия;
- здравословното състояние, семейно положение, възраст и други данни за личността на О.
- чл.61 / 2: имущественото положение на О. ( при определянето на гаранцията)
МПП, в частност МН, се вземат с процесуален акт на компетентен орган - чл.59. Компетентният орган се определя от стадия, в който се намира процеса (прокурор, разследващи органи, съд). Определени мерки в досъдебното производство задължително се вземат от съда: домашен арест и задържане под стража, отстраняване от длъжност, настаняване в психиатрично заведение и мерките за обезпечаване. Всички ограничителни действия, които представляват значително посегателство в/у правата и свободите на гражданите задължително се вземат от съд.

Няма коментари: