петък, 7 декември 2007 г.

Защита правата на човека - доц. Чанкова, тема № 2

ТЕМА № 2
ПРАВАТА НА ЧОВЕКА КАТО СИСТЕМА.

Съотношение и взаимозависимост между отделните права.

В качеството им на екзистенциално присъщи на човека (Жан-Пол Сартър) правата на отделния индивид съществуват във взаимна връзка и обусловеност и функционират в система. Те могат да се изолират и избягват, тъй като упражняването им често е обусловено от едновременното упражняване и на други права. Правата на човека не се ранжират (степенуват), всички те са еднакво значими за човека.
Основните права на човека се обособяват в три групи:
¨ граждански и политически права;
¨ икономически, социални и културни права;
¨ лични права и свободи.
Всички тези права формират т. нар. “лист на човешките права”, които са предмет на различни по вид инструменти по правата на човека:
Първа група: избирателно право; свобода на сдружаване; право на участие в управлението на държавата; свобода на манифестации; свобода на словото, печата и други средства от масовия печат; право на търсене, разпространение и получаване на информация; право на жалби, отношения и петиции до държавните органи.
Втора група: право на собственост, право на труд, право на здравословни и безопасни условия на труд; право на адекватно възнаграждение; право на стачка, право на социално осигуряване; право на здравно осигуряване; право на образование; право на здравословна и безопасна околна среда; право на закрила на интелектуалната собственост; право на човека да се ползва от общонационалните, общокултурните ценности.
Трета група: право на живот; право на неприкосновеност на личността; право на неприкосновеност на жилището; свобода на придвижване; свобода на мисълта, съвестта и религията; право на защита, свобода на сексуалната ориентация.
Листа на човешките права не е затворена система, към него непрекъснато се добавят нови и нови права.

Няма коментари: