събота, 1 декември 2007 г.

Актове за държавни и общински имоти

Собствеността върху недвижимите имоти у нас принадлежи на граждани, на юридически лица, на държавата и на общините.
За да се легитимира едно лице като собственик на недвижим имот, то трябва да представи съответен нотариален акт, съдебно решение или друг легитимен документ.
Актуване на държавни имоти
Въпросът се регламентира в ЗДС – глава пета,чл. 66-82. Целта на тези разпоредби е всички недвижими имоти, които влизат в патримониума на държавата да намерят необходимото записване и регистриране. Акт за държавна собственост. Съставянето му се нарича актувне. За недвижимите имоти - държавна собственост – съгласно чл. 68 ЗДС се съставят актове за държавна собственост по образец, утвърден от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Този акт е формален.Попълването на тези графи цели точното описание и конкретизация на имота по място, характеристика, вид, площ, означение по ЗРП и пр. Вписва се и основанието на което е придобит имота от държавата и датата на съставяне на акт.
Актовете за имотите - частна собственост, се съставят и съхраняват в служба “ Държавна собственост” при областния управител.За имотите, включени в публичната собственост актът се съставя от министъра на регионалното развитие и благоустройството с копие до областния управител; за имотите, свързани с държавната сигурност, държавната тайна и отбраната на страната.Министерството на финансите съставя актове за имотите извън страната с копие до министерството на външните работи.
Обекти на актуване
За всички държавни имоти в строителните граници на населеното място се съставят актове.
Извън строителните граници се актуват само сградите, които се намират както в земеделския, така и в горския фонд.
Подлежат на актуване и земята, върху която се намират обектите с национална значение.
Актуват се и имотите, които се намират извън страната.
Актуват се всички новопридобити имоти, както и тези , които са станали държавна собственост в резултат на принудително отчуждаване.
Актовете се номерират и подреждат в книги.
Деактуване на държавни имоти
Когато става дума за отписване на един имот от актовете за държавна собственост, говорим за деактуване. Но при държавната собственост има един основен принцип. След като бъде съставен акт за държавна собственост, този акт не може да бъде унищожен или премахнат. Съответните помени се в писват на гърба на съответния акт.
Съгласно чл.78 ЗДС се продължава една стара традиция за отписване от актовите книги.
Процедурата е съвсем улеснена. Когато е допусната грешка , тогава заинтересованият собственик подава молба за деактуване. Ако възникне спор, той се решава по съдебен ред и съдебното решение подлежи на изпълнение.
Деактуването се вписва на гърба на акта за държавна собственост с точните основания. Имотът вече не е държавна собственост, но актът остава да съществува, без да се унищожава.
Актувне на общински имоти
Недвижимите имоти – държавна собственост, по принцип важи и за общинските имоти.
Всеки общински имот се съставя акт за общинска собственост по образец утвърден от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Актът се съставя от служба “Общинска собственост” по местонахождението на имота. Той се утвърждава от кмета на общината. Актът за общинска собственост съдържа основните данни за всеки имот, неговата характеристика, местонахождение и пр. Независимо от всякакви промени , тези актове се запазват, като всички промени се отразяват на гърба на акта.
Обекти на актуване
Всички общински имоти, които се намират в строителните граници на населените места подлежат на актуване.
Сградите, които се намират върху земеделски и горски земи се актуват.
Подлежат на актуване територията на водоемите и прилежащите към тях плажове, кариерите и парковете с общинско значение, както и общинските сгради в тях.
Когато се образуват нови парцели, за тях се съставят актове.
Деактуване на общински имоти
Закона за общинската собственост в чл. 64 предвижда недвижими общински имоти, неправилно актувани като такива, както и тези основанието за актуването на които е отпаднало, да се отписват от актовите книги. Чл. 79 ЗДС. Когато незаконосъобразно е актувен държавен имот като общински, актът за общинска собственост се отменя със заповед на областния управител, която подлежи на обжалване по общия ред.

Няма коментари: