петък, 7 декември 2007 г.

Защита правата на човека - доц. Чанкова, тема № 3

ТЕМА № 3
ПРАВАТА НА ЧОВЕКА – предмет на
вътрешното и на международното право.


Процесът на признаване юридическото уреждане и защита правата на човека върви по две основни направления – процес на конституционализация и процес на интернализация. Процесът на конституционализация представлява развитие и закрепване на правата на човека във вътрешното право. Процесът на интернализация включва закрепването на правата на човека в актовете на международното право, които касаят множество страни. Двата процеса исторически и понастоящем вървят паралелно.
Известен превес в миналото е имал процесът на конституционализация. Историческата еволюция сочи, че най-напред в отделните държави постепенно са се изолирали отделни човешки права, закрепвали са се в различни национални актове, и впоследствие в конституциите на националните държави, така са се придобили основни права на човека и гражданина.
В наше време (след Втората световна война) водещ е процесът на интернализацията. В актове от международен характер като конвенции, харти, пактове все повече и повече се закрепват нови права, които обвързват множество държави. Същевременно процесът на конституционали-зация не спира, за това по настоящем правата на човека са както институт на вътрешното, така и институт на международното право (чл.5 ал.4).

Няма коментари: