петък, 7 декември 2007 г.

Обществено здраве

Чл.152 ДЕО
Гар-не на високо равнище на опазване на ОЗ ч/з сътр.и д-вия, насочени към преод-не на болестите и зависимостите от наркотици, здравно образование и здравеопазване. Тясно свързан въпрос с околна среда, индустрия. Програми, коор-ни в рамките на съотв. кампания : Европа с/у ра, СПИН, злоупотреба с наркотици.
ДЕС(Маастрихт) нас-ва кооперир.м/у д-вите членки по отнош-е на свободното движ-е на здр.раб-ци, стандарти за лекарства, хранит.продукти; медиц. изследователски програми.
1997г. – Амстердам – защитата на здравето се издига на високо равнище. Общест.здраве – сфера на здравеопазването
Закон за здравето (Б-я)
Стратегия за ОЗ – 2 основни елемента – Общ.здравна рамка (Програма за д-вие в обл.на ОЗ 2003-2008г. и Интегрирана здравна стратегия(мерки за очертаване зад-то за инкорпориране на защитата на здравето във всички политики на ЕС – Изпълн.агенция за Прог-та за ОЗ). Мерки:
превенция и наблюдение на заразните болести. 1999г. – мрежа за епидемиологичен к-л и надзор на зар.болести.;
превенция на наркот.зависимост – план за д-вие за борба с наркот-те;
програма за д-вие на прев-я на нараняванията, за наблюд-е на здравето, за борба с насилието над деца, младежи и жени, относно болести, сврз.със замърсяването, относно редки болести(списък на проблеми, с к/о ЕС се опитва да разреши).

Безопасност на храните
2002г. – Регл-т за осиг-не на високо равнище на защита на чов.здраве(интереси на потр-те във врз.с храната и др.), у-во, общи пр-пи и отг-ти, ср-ва за осиг-не на солидна научна основа, във-не на ефективни организационни мерки и процедури за вземане на реш-я, сврз.с безоп.на храните.
От 1 януари 2005г. всички оператори (участници) са задължени да въведат с-ма за проследяване, к/о да позволи за всеки от продуктите да бъде определен доставчикът на съставките и на кого са доставени продуктите. Пази се за период по-дълът от годността на продукта.
ЕС – общи правила за храните (анализ на риска, защита на потр-те, отговарящи на условията за безопасност).
Посл.актове са от 2005г. за ОЗ. Дир-ва относно медиц. инструменти.

Няма коментари: