петък, 7 декември 2007 г.

ПЕС : Правна основа и правен израз на социалната политика

Изт-ци на пр.осн.на СП.
Цели на СП.
Закрила на работниците.
Равни възможности за мъжете и жените.
Соц.измерения са вкл.в РД особено във врз.със своб. движ-е на хора- чл.144 ДЕО. Съветът приема мерки по соц.осигуряване на раб-те емигранти.
Чл.137 – К-та да развива сътр-вото м/у ДЧ-те по социални въпроси.
ЕЕА : посочва се,че соц.измерение тр.да се отчита при изгр-то на интегрирания вътр.пазар. Въвеждат се икон.и соц.изравняване, правомощия на Съвета на ЕС да приема директиви в областта на здравето и сигурността на раб-те; разпоредби отн. соц. диалог м/у соц. партньори.
1989г. – Англия отказва да подпише съгласув.вече Харта за осн. соц. права на работниците. В преамбюла й д-вните рък-ли подчертават приоритета на създ-то на нови раб.места, знач-то на соц.косненсус за икон.разв-е, отхвърлят всякаква форма на дискриминация. К-та изработва програма за д-вия в области, в които Общността отговаря, но Англия не променя своята позиция на несъгласие.
1994г. – К-та на ЕС публикува Бяла книга, в която се очертават рамките на бъдещите нормат.д-вия в тази сфера. Д-рът от Амстердам въвежда съществени подобрения в пр.р-и на Нов р-л, посветен на заетостта; равенство м/у половете, чл.2 и 3 от ДЕС.
1997г. – в Люксембург - ЕС взема реш-е за израб-не на Евр.стратегия за заетостта:
пълна заетост;
предприемачество;
приспособимост;
равенство на възможностите.
Всяка година Съвета за др.соц.въпроси приема насоки, които д-вите да привеждат в д-вие за своите нац.планове.
2000г. – в Ница - ЕС одобрява Евр.соц.план. *приоритети в СП, ежегодни отчети за изпълнението на соц.план.
ДЕО – гл.1 Социални разпоредби; Евр.соц.фонд.
Директива за профес.квалиф-я à Закон за признаване на профес.квалиф-я.
Директиви на Съвета, Парламента за отд.области от соц. д-т: закрила на раб-те; здравословни и безопасни усл-я на труд; равни усл-я за мъже и жени; отн. соц. осигуряване; пол-ка по заетостта – мерки и т.н.
Няма обща политика – ЕС осъщ-ва действия за подкрепа и доп-не на д-тите на ДЧ-те. Д-р от Ница – мерки и задачи отн.соц.д-т в ДЧ-те(в 6 области): подобр-не на раб.среда с цел опазване на здравето и осиг-не на безпосността на раб-те – Агенция за безопасност на труда(регл.2062); условията на труд – Евр.фондация за подобряване условията на живот и труд; соц.осигуряване и соц.защита на раб-те – Комитет за соц.защита (чл.144 ДЕО); защита на раб-те при прекр-не на труд.им.д-ри(колект.уволнения). при прехвърляне на предприятия, в случай на изпадане в несъстоятелност на раб-ля; информиране и консултиране на раб-те – Евр.съвет по трудови въпроси, процедура за инф-не и конс-не на раб-те; представителство и колект.защита на раб-те и служ-те(разреш-не на спорове); условия за наемане на работа на граждани от 3-та д-ва,законно пребиваващи; интегриране на лицата, изключени от пазара на труда; отнош-я към мъже и жени на раб.им място; противод-вие на соц.изключване; модернизиране на с-мите за социална защита.
Закрила на работниците: Съвети на работодателите(Бълг.търг.пром.палата, Съюз за стоп.инициатива в Б-я). Пр-пите се определят в дир-те, а ДЧ-те д-ват на национално равнище.
Директива относно колект.съкращения: процедури по уведомяване и консултиране на раб-те(при 20 уволнени раб-ци в рамките на 90 дни – това е колект.съкращение; 10% от раб.сила м/у 100-200 раб-ци): 1) писмено обяснение до представители на раб-ците и да се проведе дискусия с тях, за да се опита да се постигне съгласие по намал-не на съкращенията; 2) да информира съотв-те д-вни органи, които могат да отсрочат уволнението, за да се намери консенсус.
Директива на Съвета на ЕС за гарантиране правата на раб-те при сливане на предпр-то: всички зад-ния се прех-лят на новия работод-л, повод за съкр-ние не може да е прех-не на собствеността; процедура по информиране и консултиране на пред-ли на раб-ците.
Обявяване на несъстоятелност на работодателя: гар-ра се изплащане на възн-ния и др.суми от раб-ля, когато търговецът е неплатежоспособен, обявен е в несъст.или е преустановил плащането. Но раб-лят има и др. кредитори. С д-ви на ЕС се предв.създ-не на гаранц.фондове, финанс-ни от раб-ли и правит-вото. Зад-ние за инф-я и конс-не на работниците.
Равни възможности(чл.141 ДЕО) – пр-п на равното заплащане – за предотврятяване на нелоялна конкуренция при неравно заплащане. До 1968г. – Франция – жената(омъжена) не може самостоятелно да се занимава с търговия. Решения на Съда на ЕС в тази област. Директива за прилагане на пр-па на равно заплащане. Дир-ва за равнопост-т на мъже и жени в соц.-профес.области. Дир-ва за равнопост-т на самост.заетите в селското стоп-во и в свобод.професии. Дир-ва за защита на бременността и майчинството по време на работа. Директива за родит.отпуск. Дир-ва за тежестта на доказване в случай на дискриминация, основ.на пол.
В договора от Амстердам се позволява и позит.диск-я на труд.пазар. Възм-ти за раб-ля да прилага по-благоприятни мерки отн.мъже и жени, ако те са малцинство в дадено предприятие.
Евр.соц.фонд – създ.по силата на ДЕО. Въведен през 1960г. – чл.146-148 ДЕО. Цели на фонда: под-не на възм-те за наемането на работа за раб-ците на общия пазар и с това да се допринася за повишаване на жизн.стандарт. В ДЕС се посочва, че този фонд съдейства за наемането на работа на раб-ците да става по-лесно и да увел-ва тяхната геогр.и профес.мобилност в рамките на ЕО, както и да услеснява тяхната адаптация към индустр.промени и промените в произв.с-ми ч/з профес.обучение и преквалиф-я (чл.146 ДЕО).
1994г. – средствата са 6 млрд. и 460 млн. екю в приор.зони за 23 млн. души (ЕСФ). Икон и соц обслужване(ЕСВ с ЕФ за нас-не и гар-не на СС и ЕФ за регион.разв-е на структурните фондове).

Няма коментари: