събота, 1 декември 2007 г.

Лизингът - характеристика, предимства, видове

Все по-често много фирми в процеса на финансиране на своите инвестиции стигат до извода, който е формулирал в древността гръцкия философ Аристотел:
„Богатството не се основава на притежаването на вещи, а на тяхното използване”

Това твърдение се отнася както за транспортни средства, така и за недвижими имоти или приложението на софтуер и е една от причините за развитието на лизинга до нива да бъде днес един от главните инструменти за финансиране на инвестиции.
Лизингът на правен език се определя като „правото на използване на определена вещ в в уговорен срок и за определена цена”. Фактически лизингът представлява алтернатива на финанирането на инвестиции, както и инструмент за стратегическо управление на дружествата.
Понятието „лизинг” произлиза от английски език и значава „наем”. Всъщност освен няколкото общи черти с наема съществуват и много различия, които позволяват лизинга да стане оптимално разрешение за финансирането на инвестициите в дружеството.
Други характеристики на лизинга са :
· Лизингът съдържа компонентата на финансиране, с една особеност, че в зависимост от вида на лизинга имаме ясно изразена оферта за придобиване на актива, предмет на лизинговане след приключване срока на лизинг.
· Решението за инвестицията се взима от Дружеството /лизингополучателя/, което се възползва от лизинга. Избира се както актива предмет на лизинг, така и фирмата производител.
· Поддръжката в изправност и опазването на лизингования актив е задължение на лизингополучателя. При лизинга получателя се държи като собственик. Той сам осъществява поддръжката на лизингования предмет и сключва необходимите застраховки. Често те се пренасят на Лизинговото дружество.
· Лизингът е инструмент на стратегическото планиране /финансово и балансово/. Активите предмет на лизинг са включени в баланса на Лизинговото дружество, а не в този на Лизингополучателя. Лизинговите вноски са разходи , които могат да се включат в цената на получените приходи.
· Срокът на действие на лизинга е предмет на сключен договор. В съответствие с типа на договора за лизинг, риска от освобождаването от предмета на лизинг може да бъде приет от Лизинговото дружество след края на срока на договора. Това дава възможност на дружествота да реагира и противодейства на конюнктурните пазарни движения на спадове и растежи и оптималното управление на техническите иновации.




Съществуват много доводи, които са в полза на финансирането на инвестициите посредством лизинг. Ако в поне три от по-долу описаните доводи, едно дружество открива отговор на своите потребности, то би трябвало да е склонно да използва лизинга като форма за финансиране на инвестициите си:
· Финансиране по мярка: Лизингополучателят в съответствие със своите специфични потребности може да определи каква инвестиция в ДМА би трябвало да бъде осъществена, в какъв конкретен момент, и в случай на наличието на независимо от производителя Лизингово дружество и от кой производител;
· Сигурност: Големината на лизинговата вноска, както и срока на договора са определени от самото начало.
· Еластичност: Независимо от това дали Лизингополучателя или Финансиращия /Лизинговото дружество/ провеждат преговори относно покупката на необходимите ДМА, въпросът касаещ отговорността за поддръжката и надзорът, големината на месечната вноска, времето на действия на договора за лизинг както и по-нататъшното използване на предмета на лизинговане, след приключване на договора за лизинг са определяни индивидуално.
· Финансова ликвидност: Благодарение на финансирането посредством лизингово дружество , не се намалява финансовата ликвидност на Лизингополучателя, както и не нараства часта на чуждото финансиране. Големината на лизинговите вноски е зависима от цената на инвестицията и се определя в съответствие със правилото „pay as you earn”- отнася се за времето когато лизинования предмет „печели за себе си”;
· Балансови изгоди: Тъй като Лизингото дружество / финансиращия/ е правен собственик на лизингования предмет, както и го включва и показва в своя баланс, няма повишаване на Балансовата стойност за Лизингополучателя. Това действа позитивно на сумата на собствения капитал, което предвид Правилата на Базел II е особено важно;
· Данъчни изгоди: Лизинговите вноски като разход за получаване на приходи, може да се включат при намаляването на основата за данъчно облагане – тогава при финансиране със собствен капитал, за намаляване на основата за данъчно облагане имат значение само амортизационните отчисления.
· Ефективност: Много лизингови дружества при финансирането на инвестиции, предлагат и много допълнителни услуги като договори за поддръжка, застраховка и др.
· Иновативност: Договорът за лизинг дава възможност на дружествата да се възползват от бързата смяна в технологиите, поради това, че рискът от продажбата на оборудването, което вече не отговаря на най-новите технологии, в съответствие с Договора за лизинг с техния производител ще бъде поето от него.
· Свобода на инвестициите: Благодарение на финансирането на инвестиции посредством лизинг, инвестиращите дружества могат използват свободните си финансови ресурси по-рационално.
· Партнъорски програми /vendor leasing/: Лизингът като инструмент подпомагащ продажбите получава все по-голямо значение тъй като много производители могат да оферират на своите международни клиенти нещо повече от добри продукти – например финансиране чрез пълно партньорство.







В практиката на българските лизингови дружества са се наложили няколко вида лизингови сделки:

1. Оперативен лизинг в съответствие с международните счетоводни стандарти :
Оперативният лизинг най-общо може да се определи като наемен договор, при който наемателят никога не може да стане собственик на лизинговото имущество. Оперативния лизинг се явява краткосрочен вид на финансиране на инвестициите.
2. Оперативен лизинг с опция на закупуване на ДМА-то предмет на лизинг в края на действие на лизинговия договор.
3. Финансов лизинг: Финансовият лизинг е сделка, при която лизингодателят купува от избран от лизингополучателя доставчик конкретно оборудване, като запазва провото си на собственост върху оборудването. С изтичането на срока на договора или по време на действието му лизингополучателят има право да придобие вещта. Лизингополучателят изплаща кредитираната сума по определен от лизингодателя начин. Лизингополучателят поема всички рискове и изгоди от ползването на вещта. Финансовият лизинг се използва, когато се търси среднострочно и дългосрочно финансиране
4. Обратен лизинг (sale-and-lease back): При този тип лизинг лизинговите дружества изкупуват вече придобитото оборудване от лизингополучателя до 80 % от стойността му (това замества авансовата вноска) и се отдава обратно на бившия вече собственик на лизинг. Форма, която при по-висока стойност на оборудването може да освободи доста финасови средства за собственика.
5. Партньорски програми (vendor leasing) : Бизнес сътрудничество между лизингова компания и търговец, при което на доставчика се предоставя финансиране с цел да се стимулират продажбите на продавача. Лизинговата компания предлага лизинг или договори за условна продажба на клиентите на продавача и изпълнява административните задачи по проверка на кредитоспособността, данъчни плащания, различни административни разходи и пр. Лизингова програма за доставчици с клауза за обратно изкупуване. Имаме споразумение с търговец на оборудване, при което той се съгласява да изкупи по остатъчна стойност от лизингодателя актива предмет на лизингова сделка. Изкупуването се инициира от продавача, обикновено при поискване от лизингодателя, след като лизингополучателят е преустановил лизинговите плащания.

Изключително актуални и с добри перспективи за увеличаване на пазарния им дял през текущата година, са сделките за лизинговане на недвижими имоти, както и тези за лизинг на машини и оборудване, с използване на средства от фондовете на Европейския съюз.

Няма коментари: