събота, 1 декември 2007 г.

ПЕС : Политика в областта на рибовъдството

Използване на морето – от него се интересуват мн.европ.д-ви. К-та на ЕС посочва,че рибовъдството и аквакултурите са 2 от най-важните начини за изп.на морето. От една страна то е източник на здравословна и вкусна храна, а от друга – създават работни места и допринасят за соц. и икон. Просперитет на рибовъдн.райони на ЕС. К-та тр. да осигурява устойчиво развитие на този сектор – обща политика на рибовъдството (цели) – гар-не на отговорен риболов и изп-не на аквакултурите. Мерки на м/унар.сътрудничество : възстановяване на видовете и защита на морската екосистема. Тя е част от ОССП. Тя е и спец.политика.ОПР в ЕС се основава на пр-па за общия достъп до риболовните зони; наблюдение и к-л на рибовъдните д-ти; обща орг-я на пазара; спор-ния с 3-ти д-ви и структ.мерки.
1983г. – начало на ОПР, с която се отчитат биолог.,соц. и икон. измерения на риболова. От 2003г. има нова ОПР : осигуряване и запазване на ресурсите, защита на морската екосистема; иконом.надеждност на рибар.флот;здравословна храна.

КЕС – въст-не на популациите ч/з възр.риби (изчезване на някои видове). Има регл-ти и директиви за достъпа до риболовни райони(местни пристанища са запазени за рибарите от съотв.д-ва, допускат се и малки лодки в тези 12 мили от други ДЧ-и; огран-не на риболова от съвети от биолози). През 1995г. е въведена нова с-ма за разрешения за риболов (вид идентифик. номер за рибол. лодки в ЕС, които д-ват и извън водите на ЕС) и механизъм за управл-е, с к/о може да се огр-ва рибол. д-т на индивид.плават. съдове. Запазване на рибните популации – обновяване, въведени са миним.размери на отворите на мрежите; затварят се райони за риболов; забраняват се някои риболовни принадлежности; наложено е прилагането на избирателни техники; миним.размери на рибата и улова, изваждането й от водата тр.да се записва в специален дневници. Ежегодно се определя общ допустим размер на улова за роболовство, определят се и дългосрочни цели за постигане или поддържане на безопасни нива на възрастни риби.

Регл. 812/2004г., Регл.813/2004г. и Регл. 2371/2002г. във връзка с риболовството

Пр-п на относителна стабилност, за да има равновесие м/у рибол.квоти. Всяка заинт.д-ва поддържа фиксиран % за всеки вид. Наблюд-е и к-л на риболовните д-ти: ДЧ-те въвеждат мерки за опазване на видовете риби в съотв.територия и води. Плават.съд на ДЧ, плаващ в тер-я на др.ДЧ, се следи от С-ма за инспекция на ЕС(от 2005г., преди това – от К-та). Регл. 2214/1987г. К-та наблюдава и к-лира спазването на общия допустим размер на улова, следи квотите в ЕС и м/унар. води; проверка на движението на всички плавателни съдове ч/з сателитна технология. Регл. СЕС от 2002 г. – възм-тите за риболов – усл-я относно отд. видове риби, усл-я отн.плават. ср-ва във води, в к/о има ограничение на улова.

Аквакултура: отглеждане или култивиране на водни огранизми, като се използват техники, предназначени за увеличаване на възпроизводството на въпросните огранизми над естеств. капацитет, който те имат в условия на естествена среда. Тези организми са собств-т на дадено ФЛ или ЮЛ по време на фазата на отгл-то или култив-то им, вкл. до събиране на добива.

Осн.продукти на ЕС са : риба (пъстърва, сьомга, морски костур, спарит), молюски (миди, стриди и спец.вид ядливи риби). Аквак-та е 17% от общия обем от общото произв-во на риба в ЕС (сладководни риби, молюски и морски риби).

Обща орг-я на пазара на риби и аквакулт.продукти: възн.през 1980г. Цели: прилагане на общи пазарни стандарти, създ-не на орг-ии на производителите; създ.на с-ма за подд-не на цените (механизми за интервенция и компенсация), създ-не на режим за търговия с д-ви нечленки на ЕС. Регл. 2847 – засилва се к-лът и се разш-ва прил-то както в/у риболова, така и в/у аквакултурите. Наказанията се определят от нац.с-ща (глоби, конфискация на плават.съд, улов, мрежи; отнемане на разрешителното). ЕС насърчава изсл-та в рамките на разл.програми (ФАР), интергир.програми в СС.
Споразумения с 3-ти д-ви : му/н. д-ри с цел защита на правата на плават. ср-ва на ЕС. Североатл. орг-я за запазване популацията на сьомгата. М/ун. китоловна комисия.
С
Структ.мерки за подпомагане на РС: средства за финансиране на проекти, модернизация на рибол. флот. Регл. 2002г. за правилата и зад-та на за участие на ЕС в структ.подпомагане на рибовъдния сектор. В ЕС е установено, че рибната промишленост се х-ризира със свръхкапацитет на риболовните флотилии. През 2004г. са въведени специални правила за упр-ние на риболовните флоти в най-отдалечените места.

Няма коментари: